Tuesday, 20 November 2007

Discussion on MT - PAS factor

DAP to go it alone if PKR works with PAS
The Star: Monday, November 19, 2007

PENANG: The DAP will work with Parti Keadilan Rakyat at the next general election only if the PKR disassociates itself from PAS. DAP national chairman Karpal Singh said the party wants PKR de factor leader Datuk Seri Anwar Ibrahim to publicly declare that he will not work with PAS. “The DAP is for a secular state, not an Islamic state. If Anwar chooses to be silent on the matter, the DAP is ready to fight without the PKR,” he said at a dinner organised by the DAP Bukit Bendera division on Saturday.

The following was the discussion on the above matter, in the comments section on Malaysia today.
I have focussed on my responses to points raised by some other commenters and my doubts about PAS. Not that I'm anti-Islam or anything .....
It is just that it is my opinion that many are taken up by PAS member's charisma and nothing more. Most of the PAS supporters actually know little or nothing about PAS's motives, manifesto or modus operandi. I could be wrong, and I certainly wish I were. If only one of them could come forward and give me enough proof of the "lies" disseminated by the PAS detractors about the much publicized cliche of "Islamofascism" and bigotry, I would be the first to actually vote for them.

So here goes the discussion that took place on MT - comments were taken from two different pages discussing the same issue.
(To read the relevant articles and comments click here and here.)

zanie wrote:
What is it that you are so afraid of the islamic state? The law of Islam applies to muslim only! you may choose the British law if you like because in Islam , we punished muslim to safe them from the god's wrath hereafter.and if you study hard the law that we inherit came from lord reid, which comes from british and goes further back to the bible.

Open your eyes wide folks! If you are not a criminal then nobody will punish you blatantly according to islamic law. not like BN's law that even Tun muhamad Suffian was afraid if he was innocent!

cruzeiro wrote:
So the bickerings begin, and it beats the Muslims mind why their laws are abhorred by the Kufr ......


Islamic State, Syaria, - Wow! Malaysia has come up with the perfect Islamic state formula!
I wonder why the citizens of the world aren't clamouring to become citizens of Islamic states of the world, zanie .....

Indeed - Open your eyes wide folks!

If you are not a criminal then nobody will punish you blatantly according to islamic law.

BTW, The perceptions of a crime would depend on who sits to judge you using outdated tribal laws. And you women may take comfort that you'll be stoned to death should you seduce men who rape you! LOL!

Bukit Chandan wrote:
To effect the proper changes, the Opposition must be united. Put aside differences and work on common grounds for a better Malaysia in the future.

Do not let the betrayers of Truth & Justice capitalize on this issue.

Best Regards.........

cruzeiro wrote:
Do not let the betrayers of Truth & Justice capitalize on this issue.

Islamists worldwide are known to betray secular constitutions, once they achieve power.

In fact, it is the recommended modus operandi ...

So are we to risk the betrayal of the constitution by the newcomer, should they win?

Or are we just supposed to just support them to increase the Islamist opposition, so as to bolster the Islamisation policy?

Once these laws are enacted, there usually will be no turning back, and the electorate would be driven to conflict and polarisation, due to the parallel systems of justice - not to mention enhanced "moral policing".

Doesn't sound very appealing to me!

Quite a Catch-22 .....

Meanwhile we can rest assured of UMNO - dulu, kini dan selamanya.

As long as the thorn of the Islamist's agenda remains, - Hidup UMNO, Hidup MCA, Hidup MIC, Gerakan, PPP, BN!

So let's all have fun while the going is good - just stop debating about some hard-headed moronic policy, and stop dreaming of a strong credible opposition. You could even forget voting!


cruzeiro wrote:
-Don't you realize that your policies are exclusivistic?
-Don't you realize that you are the ones keeping BN in power?
-That you are instrumental to their existence?
-That you complement their intentions?
-How many of you actually understand and are tolerant of the sentiments, culture, religions and lifestyle of the Kufr?
(By this I do not mean the negligible Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis and Pahang populace).
-Do you intend to start policies of Islamic this and Islamic that?
-Do you plan to impose nationwide dress code and gender segregation should you gain power?
-Would you endeavour to abolish "immoral" entertainment outlets?
-What about education? Wanna promote madrasahs?
-Take a good look at your policies and ask yourselves - Are you the Trojan Horse party?

cruzeiro wrote:
PAS, DAP and PKR should draw up a "social contract" - then they stand a chance.

The question would be if PAS can be trusted to relax on their Islamization policies, should they win more than the others.

Without a "social contract in writing", there is no way in hell that an opposition front can even dream up one third of the seats on Dewan Rakyat.

Salmah wrote:
I think UMNO has succeeded in frightening the non Muslim to accept PAS. What are you afraid of guys, should PAS behave badly once they are in power with the others, just vote them out after 5 years. By fighting with each other you guys are allowing UMNO and BA to continue being in power. Is that what we want?

cruzeiro wrote:
That is where you are wrong - all it takes is bad enough behaviour once, for laws to be enacted.
Once religious laws are passed, they are almost impossible to be ammended - hey, after all, they are "God's" laws - and there'll be no turning back from the slippery slope ....

bat8 wrote:
Look jumlah kerusi parlimen yang akan ditandingi kebanyakannya di kelantan, kedah, terengganu. Itupun bukan keseluruhan kerana berkongsi dengan PKR, jika DAP mahu bertanding di kelantan dan yakin boleh menang, PAS akan beri juga. Minoriti seats di lain-lain negeri.

Sebahagian besar kerusi parlimen akan ditandingi oleh PKR,DAP dan lain-lain parti pembangkang yang menyertai pakatan.

Jika pakatan pembangkang menang, PAS hanya akan menjadi minoriti dalam kerajaan. Jadi macamana PAS mahu menjadikan negara ini negara islam. Terok sangatkah negara islam? Tidakkah kita sekarang ini berada dalam negara islam hadhari?

Jika PAS berkeras juga mahu mendirikan negara islam, tendang sahaja mereka keluar dari kerajaan. Apalah yang mereka boleh buat jika sekadar hanya memerintah kelantan dan terengganu?

Keupayaan PAS untuk menubuhkan negara Islam dalam senario sekarang adalah sesuatu yang amat sukar kalau tidak pun mustahil melainkan mereka menubuhkan kerajaan secara mutlak dengan majoriti 2/3 atau lebih. Now can PAS achive that?

Jika katakan PAS berjaya menubuhkan kerajaan federal secara sendiri, mereka perlu terlebih dahulu meminda perlembagaan malaysia bagi menjadikan negara Islam. Mereka hanya boleh berbuat demikian jika mereka menang dengan majoriti 2/3 atau lebih. Kerusi yang mereka tandingi pun tak sampai separuh! bagaimana nak dapat majoriti 2/3?
Jadi alasan cruzeiro samalah alasan karpal singh. Cruzeiro bolehlah kita maafkan tapi karpal singh mustahil tidak tahu hakikat keupayaan PAS menubuhkan negara Islam berdasarkan keupayaan PAS dalam pilihanraya2 sebelum ini.

Cruzeiro, usahlah buang masa dengan membangkitkan isu yang almost impossible akan terjadi. tenaga dan usaha kita terlalu mahal untuk dibazirkan membahas isu yang tak mungkin terjadi.

Gembelingkan usaha kita untuk mengajak rakyat dari semua kaum menyokong usaha untuk menewaskan BN dalam pilihanraya yang akan datang.

cruzeiro wrote:
Cruzeiro, usahlah buang masa dengan membangkitkan isu yang almost impossible akan terjadi. tenaga dan usaha kita terlalu mahal untuk dibazirkan membahas isu yang tak mungkin terjadi.

bukan niat saya utk membawa isu yang "tak mungkin jadi" - niat saya adalah utk membincangkan niat PAS!

Niat PAS agak sukar dipercayai, sebab mereka ni berfungsi sebagai "trojan horse" buat "perikatan". Dengan sentimen Islamist mereka, sudah tentu pihak Kufr yg mereka kutuk tak habis2 itu tidak akan menerima mereka. Oleh itu, agak sukar utk satu gabungan politik dgn yg lain. Gabungan sebegitu akan menjadi terlalu rumit.

Kalau ya pun, tidak mungkin stabil, kerana mereka hanya membohongi diri mereka dgn agenda mereka yg tersendiri.
Membantu PAS dlm pilihanraya semata2 kerana nak usir UmnoBaru, tidak akan memberi apa2 manafaat - cuma akan menambahkan "sentimen Islamist" org Melayu, dan mengubah haluan UmnoBaru kearah Islamist agenda, kerana ingin bertanding keIslaman dgn PAS!

Usah gunakan beberapa tokong atau kuil yg dibina buat publisiti, sebagai contoh - ini akan berubah jika mereka terpaksa menilai org Kufr dlm situasi lain.

Cuba jawab soalan2 yg saya tanya sebelum jawaban pada Salmah tadi, dan suruh PAS buat pendirian tetap mengenai "nilai2 murni" mereka ..... lepas tu, sama2 kita "turun padang", ya!

Jika parti lain nak bertanding, sepatutnya mereka bertanding utk menjadi kerajaan dan bukan pembangkang. Dan utk menang, seharusnya mereka semua tidak menerima langsung lagu "sectarian politics" yg sedang dimainkan oleh BN.

This Islamist agenda was started by the ulama who took over PAS in the 80s during TDM's time. And it was a very good ploy to strengthen his grip on power, with the support of the Chinese.

Apa lah yg PAS takut sgt dgn sistem sekular ..... adake org halang mereka pakai serban, jadi alim, sembahyang atau menjadi seorang yg mukmin? Salahke kalau mereka menyokong sistem sekular?

Hang pikiaq sendiri .....

bat8 wrote:

cruziero...saya tidak perlu menambah apa yang telah saya tulis kerana jawapan anda hanya berdasar andaian yang tidak berpijak pada realiti yang ada di negara ini. Perkara yang dibangkitkan adalah lame atempt untuk menjustifikasikan hayalan anda dengan hujah-hujah umum yang anda sendiri sukar hendak mempercayai .

Btw, pembinaan tokong budhaa dibachok yang baru bukan publisiti. Ia menjadi publisiti apabila PAS sendiri mendirikan patung tersebut dan menhadiahkan masyarakat yang berugama budhaa. Btw, sleeping budhaa, patung budhaa yang terbesar di asia tenggara bukan dibina oleh kerajaan PAS sekarang. Patung itu telah lama wujud sejak pemerintahan PAS dari tahun 1959 - 1978. How come ia menjadi publisiti sedangkan ia telah lama dibina?

Now, boleh explain mengapa pembinaan patung dewa Ma Tzu di sabah menjadi masalah?

cruzeiro wrote:

You masih belum menjawab soalan2 yang saya kemukan mengenai pendirian PAS.

Usahlah nak bawak cerita patung buddha lagi .....

Niat PAS dan modus operandi mereka amat penting - bukan sekadar nak tendang org skg aje, beb ....

Takkanlah nak menggelabah bila dia org dah "power" - kalau I undi dia org, I nak paham niat mereka - in black & white!

Kalu nak buat gabungan politik dgn mereka tanpa menerima hakikat yg sebenarnya, umpama menegakkan benang basah!
20/11 20:37:24

bat8 wrote:

cruziero...yang membohongi diri sendiri adalah anda.

Pada masa rakyat malaysia yang selama ini dipisahkan atas dasar perkauman dan ugama, dilaga-lagakan antara satu kaum dengan kaum yang lain selama 50 tahun, mendapat satu suntikan semangat untuk bersatu menentang kezaliman dan membina masa depan yang lebih saksama- anda muncul membawa roterik basi yang kita dicanang oleh UMNO sejak 50 tahun lalu.

Hujah-hujah umum yang berlapiskan ugutan yang dah basi anda bawa nampak sangat senada dan seirama dengan hujah dan propaganda UMNO sejak 50 tahun lalu.

Kami rakyat malaysia: melayu, cina,indian, kadazan dll telah mendapat semangat baru untuk bersama-sama menentang kezaliman selama ini.

so juallah hujah basi yang general anda kat zimbabwe ke kerana robert mugabe sedang dalam keadaan tertekan sekarang. Rakyat malaysia dah tak termakan dengan tipu helah murahan begini.

cruzeiro wrote:

Mana tipunya? Mana helahnya?
Siapa yang membawa isu keagamaan - saya ke PAS?

Maksud you, you anggap isu keagamaan dan bangsa tidak patut dibawa ke medan politik?

Kalau begitu, bagus - saya pun sehaluan jugak!

BTW, kenapa hang belum jawab lagi soalan soalan yg saya kemukakan tadi?
20/11 20:48:16

Note: It appears that bat8, is lost in his defense of the PAS agenda, and is starting to get abusive.

cruzeiro wrote:

Okay bat8 - I'm outta here!
Nice discussing with you.

Let's hope something good works out for the good of the nation.


bat8 wrote:

cruziero... I tak represent PAS dan tidak mempunyai autoriti untuk menjawab bagi pihak PAS. I hanyalah rakyat biasa yang ingin bersama-sama rakyat lain membina masa depan negara ini yang lebih baik.

Nak dapat jawapan per****h ke ibupejabat PAS di jalan raja laut kl. Kat situ timbalan presiden PAS ada, setiausaha agung PAS ada, mereka-mereka yang boleh menjawab soalan hangpa dengan jelas dan yang mewakili pandangan PAS. Sebab tu depa bukak pejabat tengah-tengah KL supaya senang oarang seperti hang pergi berjumpa untuk mendapat penjelasan.

Kat sana hang boleh bawa hujah-hujah basi yang dibawa oleh UMNo untuk menakutkan rakyat rakyat selama ini untuk mendapat penjelasan.


So ends the discussion I had with bat8 and a couple of others .....